8
Köy Enstütü Modeliyle Öğrencilerimize Farkındalık Kazandırma Hayali
Ünlü eğitimci John Dewey’in “Benim düşlediğim okullar Türkiye’de Köy Enstitüsü olarak kurulmuştur. Tüm dünyanın bu okulları görüp eğitim sistemini, Türklerin kurduğu bu okulları göz önünde bulundurarak yeniden yapılandırması isabet olacaktır.” şeklindeki sözleri batı basınında yayınlanarak tarihe geçmiştir.
Köy Enstitüsü Eğitim Modeli; yönetime katılma, sorgulama ve sorma bilincine, eleştirel düşünme yeteneğine sahip, dünyadaki gelişmeleri izleyip yorumlayabilen, sorunlar karşısında çözüm yolları arayışında hep aklı ve bilimi kullanan çağdaş insanları yetiştirme modelidir.
Köy enstitülerinde iş içinde iş aracılığıyla iş için eğitim anlayışı egemendi. Bu anlayış doğaya duyarlı, insana duyarlı, yaşamla bütünleşen, ders kitaplarını ezberleten anlayıştan uzak, kaynağını yaşamın içinden alan bir eğitim anlayışının tanımıdır.
Köy Enstitülerinde verilen eğitim sonunda yaşamı değiştiren, dönüştüren, bunu yaparken de kendisi de değişen, insanca değerlerle bezenen, insanca bir dünya yaratmaya kurgulayan bireyler yetiştirmeyi amaçlamıştır ve bunu da başarmıştır.
Biz de Kokpit ailesi olarak öğrencilerimizi Köy Enstitü Modeliyle yaşama hazırlamayı kendimize borç biliyoruz.